Kámen je symbol tvrdosti a odolnosti. Je hygienický a dobře snáší běžně používané chemikálie, se kterými se v kuchyni často setkáváte. Nejčastěji je žulová kuchyňská deska dodávaná s lesklou povrchovou úpravou, druhou nejčastější variantou je pak plastická úprava, tzv. platina. Lze si však vybrat i z povrchů, které jsou broušeny či mají plastickou strukturu.
+ Každá deska je originál.
+ Velmi tvrdá, trvanlivá, odolná proti poškrábání. Můžete na žulové desce krájet maso (otázkou je, co na to řeknou Vaše nože:).
+ Je neporézní, odolná vůči skvrnám a vodě.
+ Chemická odolnost, lze ji udržovat i silně desinfekčními prostředky.
+ Odolná vůči vysokým teplotám a lze na ní odložit hrnec či pánev.
+ Snadno se udržuje. Žulu lze čistit drátěnkou, leštěné povrchy žiletkou.
Nevýhody:
– Viditelný spoj (například u tvaru kuchyně do L) či u desky delší než 3,3m.
– Relativně drahá.
– Na dotek je to chladný materiál.
Doporučuje se profesionální instalace, protože tyto desky jsou velmi těžké a drahé a před montáží se musí odborně zaměřit.